Juncker vann debatten!

I går gick den europeiska partiledardebatten av stapeln här i Bryssel. Tala om fullt pådrag! Vem ska leda Kommissionen efter valet nu i maj?

Det är självklart så att det spelar stor roll. 500 miljoner EU-medborgare kommer att under fem år ha någon av de fem kandidaterna som igår kväll svarade på frågor som sin "EU-president". De 90 minuterna televiserades över hela Europa.Blir det Jean Claude Juncker eller Martin Schulz eller Guy Verhofstadt? Någon av dessa torde det bli.

Det kan inte råda särskilt stor tvekan om att EPP-kristdemokraternas kandidat, Juncker har störst erfarenhet. Han är Europas meste premiärminister, och han har, som ordförande för eurogruppen, gjort beundransvärda och faktiskt enorma insatser för att få krisande EU-länder på fötter.
Debatten har, under valrörelsen, handlat mycket om hur länder runt Medelhavet bringats att ta itu med sina havererade ekonomier.

Juncker har kritiserats för att sparåtgärderna varit för tuffa, att kurerna blivit för hårda, att resultatet blivit arbetslöshet... Lugnt och metodiskt har han betonat att ett land inte kan leva över sina tillgångar, att man inte kan reda ut sysselsättningsproblem med att låna pengar och bygga ut den offentliga sektorn.

Personligen har jag svårt att tro att medborgare inbillar sig eller låter sig inbillas att ekonomier rätas upp genom att låna och låna... och låna och så spendera. Juncker slår också, utan åthävor, fast att det inte är stater som ordnar arbetstillfällen, men att stater skapar möjligheter för verksamheter och arbetsgivare.

Jovisst, jag är partisk, men Junckers, som vanligt, ganska korta och koncisa svar gjorde att han, som det heter, tog hem debatten.

Juncker var i allra högsta grad aktuell för "presidentposten" också 2004, alltså före José Manuel Barroso. Men han tackade bestäm nej. Då gjorde Guy Verhofstadt allt som stod i hans makt för att vinna.

Nog skulle det kännas tryggt att lägga kommissionsordförandeskapet i händerna på Juncker.
Också detta handlar valet den 25:te maj om. Och Europaparlamentet spelar då en större roll än någonsin tidigare.

Bild: EBU Publicerat den 16 maj 2014