Det är en banditstat vi har att göra med!

Under gårdagen var det ett möte i Europaparlamentet om situationen i Ukraina. Amnesty, Human rights without frontiers med flera var representerade. Vittnesbördet var enhälligt: ukrainska myndigheter under Janukovitj ledning nyttjade oprovocerat övervåld på ett tidigt stadium mot fredliga demonstranter på Majdantorget. En oberoende klagomålsnämnd för polisvåld måste upprättas för att utreda de brott som begåtts. Förövare måste ställas till svars.

EU har sedan många år stöttat den demokratiska utvecklingen i Ukraina. Genom projekt inom en rad områden viktiga för respekten för mänskliga fri- och rättigheter har civilsamhället backats upp. Med en opålitlig diktatur med stormaktsintressen som granne har inte EU:s stöd varit förgäves och med bakgrund av att Ryssland ockuperar Krim kommer stödet öka och förstärkas. EU är vi. Vi får alltså vara med och stå upp tillsammans för Ukraina. Ett Ukraina som på Sovjet-manér i detta nu invaderas av diktatorn Putin.

På Krim har över 27 journalister och människorättsförsvarare försvunnit. 15 har återfunnits och antingen släppts eller fått ett juridiskt ombud. Andra har funnits torterade till döds. Folkomröstningen kan inte anses vara försvarlig då befolkningen lever under hot om våld och bortförande. Den “anonyma” milisen bar ryska uniformer. Om man nu fortfarande tvivlar på vilka inkränktarna var.

Att Ryssland och Putin har orkestrerat händelserna på Krim kan inte nog understrykas. Det är en banditstat vi har att göra med! Under flera år har man också blockerat Säkerhetsrådet från att agera i Syrien. Politiken som Putin för är konsekvent på ett sätt. I sin brist på respekt för mänskliga fri- och rättigheter och för demokratin! Den politiken har Putin fört i Ryssland under närmare 15 års tid, och nu tvångsexporteras den förmenta demokratin, dvs. diktaturen, till Ukraina och Krim.

Foto: Tjebbe van Tijen Publicerat den 20 mars 2014